Tjuvstart för julfirande när företagen bjuder till
Med bara några få dagar kvar till julledigheten är det många som ser fram emot att njuta av ledighet i sällskap av goda vänner och familj, traditionsenlig mat och julgåvor. För en stor andel blir det däremot tjuvstart på firandet när företaget bjuder till, visar en undersökning som Företagarna genomfört.
I undersökningen har företagare tillfrågats om de ger sina medarbetare julgåvor, bjuder på julfest eller julbord. Resultatet visar att sju av tio företag ger medarbetarna en julgåva, och strax över hälften bjuder på julfest eller julbord.
– Ett företags medarbetare är den viktigaste resursen. Det förklarar att många väljer att visa sin uppskattning genom att göra något trivsamt som att äta julbord tillsammans eller ge en julgåva, säger Företagarnas vd Günther Mårder.
Så vad är den bästa julgåvan kan man fråga sig. Där finns så klart inget definitivt svar, men Företagarnas vd har däremot tänkt till och ser en möjlighet att omvandla givmildhetens nöje till nytta.
– Jag skulle vilja slå ett slag för julgåvor som är upplevelsebaserade före opersonliga prylar. Ta chansen att bygga gemenskap bland medarbetarna genom att göra något roligt tillsammans. Det kräver lite mer engagemang, men det är värt att överväga eftersom det kan löna sig mycket mer på sikt om det förbättrar stämningen på företaget, säger Günther Mårder.
Södra Sverige bäst på fest – och presenter
Bland företagen i södra Sverige anordnar 58 % julfest för sina medarbetare. Det är en högre andel jämfört med övriga Sverige, där andelen som ordnar julfest är 53 respektive 50 %.
Även på gåvosidan ligger södra Sverige i täten. Totalt 76 % av företagen ger bort julgåvor till sina medarbetare, medan motsvarande andel i övriga Sverige är 66%.
Julgåvor, julbord och julfest – tänk på detta!
- Julgåvor till anställda är avdragsgilla personalkostnader och skattefria för den anställde om värdet inte överskrider 450 kronor inklusive moms.
- Om värdet är högre så är hela gåvan skattepliktig inkomst för mottagaren och arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgift. Att ge kontanter i julklapp räknas inte som en skattefri förmån.
- Julbord för anställda är inte avdragsgillt. Men för enklare tilltugg och dryck, exempelvis glögg och pepparkakor, kan arbetsgivaren dra av högst 60 kr plus moms per person.
- För kringkostnader, så som lokalhyra och underhållning, kan man göra avdrag för högst 180 kr plus moms per person.
1 Comment
Mycket fängslande artikel