Gårda bollklubb presentation.

Gårda Bollklubb Historia

Föreningen Gårda Bollklubb bildades den 1:e november år 1919 på café Sparven i Gårda eller ”på Gårda” som man sa på den tiden (och vissa gamla rävar fortfarande säger), på en gata som hette Örngränd. vilken inte längre finns.

En svår start

Föreningen var långt ifrån rikast i stan och sågs av övriga Göteborgsföreningar som det stökiga småsyskonet i Göteborgs fotbollsfamilj. Det Gårda däremot hade som trumf var en gemenskap och ett gry som inte kunde matchas av de andra föreningarna. Under 30-talet, efter att ha etablerat ett namn i Göteborg, tillkom även det som är nödvändigt för alla föreningar som vill nå framgång – en gemenskap med näringslivet. Detta i form av en finansiär kallad ”Buss-Oscar”. Han blev nyckeln till föreningens framsteg. Han kunde inte erbjuda någon lön att mätta munnar med, på den tiden var det ytterst få förunnat, om ens någon, att kunna leva på att spela fotboll. Det Buss-Oscar”däremot hade, var jobb.

Näringslivet

Genom att erbjuda spelare i klubben ett jobb, så länge man hörde till Gårda bollklubb, kombinerat med en gemytlig stämning och kanske även ett underdogperspektiv så växte sig GBK allt starkare. 1935 gjorde man en bragdartad insats för att vara en relativt ung och liten förening; man tog klivet upp i Allsvenskan. De övriga Göteborgsklubbarna rynkade på näsan, de var övertygade om att lillebror snabbt skulle förpassas tillbaka neråt. Så blev dock inte fallet, Gårda höll sig kvar i Allsvenskan i åtta säsonger och blev som bäst 5:a, då före alla andra Göteborgsföreningar. Lillebror visade att storlek inte betyder mycket när pannbenet är tjockt och viljan är stark.

Kända namn

Det ska sägas att det inte var vilka som helst som trillade boll i Gårda på den tiden. Bland föreningens storheter fanns bland andra Filip Johansson, som, på grund av sitt tjocka korpsvarta hår, blev känd som ”Svarte-Filip”. Filip är också en legendar i IFK Göteborg där ha gjorde 329 mål på 277 matcher. Gunnar Gren, av vissa ansedd som Sveriges bäste fotbollsspelare genom tiderna, var också en Gårdapojk som senare gick till IFK och därefter till Milan och utgjorde Gre i den världsberömda trion Gre-No-Li. Han står till vardags staty utanför Gamla Ullevi. Ytterligare vaktades Gårdamålet av Henock Abrahamsson. Alla tre var gedigna landslagsmän. En liten anekdot om Henock: 2017 spelade Sverige landskamp mot Luxemburg, det blev seger med 8-0! Senaste gången Sverige vann så stort i tävlingslandskamper var 1938, då man vann med just 8-0 mot Kuba. I den matchen stod nämnde Henock Abrahamsson mellan stolparna och såg till att hålla nollan.

Publik

Under lagets storhetsperiod har Gårda BK också lockat en mycket publik, som mest har 26 178 personer besökt en match för att se de vinröda spela boll. Det var på Ullevi när Gårda ställdes mot Brage, en match man vann med 1-0. Man kan också stoltsera med det enda kvartersderbyt i allsvenskans historia, det mellan Gårda BK och GAIS.

Utför

Som ni ser har Gårda Bollklubb en gedigen historia, men efter uttåget ur allsvenskan 1943 gick det fortsatt utför. 1947 trillade laget ur division 3 och sedan dess har Gårda inte tillhört någon nationell serie utan bara spelat lokalfotboll.

Sin pampiga historia till trots kan man verkligen hävda att föreningen sett fler motgångar än framgångar under sin existens. Under senare tid har dock den här vinröda jätten vaknat ur sin slummer och ett första livstecken skedde under 2005 då bland annat Kennet Andersson drog på sig det vinröda stället.

Nya tag

Men det var inte Kennet Andersson & Co som skulle ta tillbaka Gårda upp i det nationella seriesystemet. När klubben nu tagit steget upp i division tre igen så finns det likheter från de tidiga framgångsåren, klubben är fortsatt liten och drivs med små medel samtidigt som sammanhållningen och trivseln har stor betydelse för alla inblandade.

100 år

2019 fyller GBK 100 år och det skall man fira på många trevliga sätt, bland annat så kommer klubben att spela en jubileumsmatch mot ett av de stora Göteborgslagen samt ett nytt matchställ. Ett nytt matchställ kostar ju en del pengar så klubben hoppas få hjälp med finansieringen av något eller några företag, kanske någon med Gårdakoppling?

Vill du ha kontakt med klubben, Ring Anton Bengtsson på: 0760 72 76 05